In ziua de azi, femeile sunt atat de obisnuite sa isi expuna vederii trupul incat uita ca, pana acum aproape 80 de ani, ele puteau fi arestate pentru purtarea unor costume de baie prea provocatoare.
Un caz relevant este cel al arestarii unui numar mare de doamne si domnisoare care, in anul 1922, au socat intregul oras Chicago cu outfiturile lor obraznice. Niste costume de baie intregi, fara decolteu si cu slip tip sort.
A fost nevoie sa treaca 24 de ani pentru ca lumea sa fie pregatita pentru revolutia starnita de doi francezi: Louis Reard, inginer de profesie, si Jaques Heim, designer. In 1946 acestia au inventat celebrul “Bikini”.
Costumul deux-piece – sutien si slip – a fost numit dupa Bikini Atoll, una din insulele situate in Pacificul de Sud. La momentul respectiv, locatia era cunoscuta drept un centru de testare a bombei atomice.
Vara anului 1946 era speciala. Dupa un razboi sangeros care a tinut prizoniera toata lumea, oamenii erau in sfarsit pregatiti sa se bucure de anotimpul fierbinte fara grija zilei de maine. Femeile si barbatii voiau sa guste din noua libertate in moduri cat mai evidente.
Crearea costumului bikini a fost doar una din “strategiile” de eliberare gandite de designeri. Louis Reard si partenerul sau de creatie s-au chinuit destul de mult pana au gasit un model dispus sa se imbrace in riscantul outfit, pentru ca acesta sa poata fi pozat si aratat lumii.
Aleasa a fost Micheline Bernardini, o dansatoare exotica angajata ca entertainer profesionist la Casinoul din Paris. Tanara nu era pudica si fusese obisnuita sa stea aproape goala sub privirile barbatilor. Micheline a fost fotografiata in bikini pe data de 5 iulie 1946, la Piscine Molitor, o celebra locatie de agrement din Paris.
Deci, data viitoare cand va luati bikiniul acela minuscul pe dumneavoastra, bucurati-va de soare si in numele miilor de femei care s-au copt in costume de baie intregi pana sa apara cei doi francezi ingeniosi.
Bikiniul a aparut pe prima pagina a ziarelor si a revistelor, ceea ce a dus la crearea unei adevarate baze de fani ai costumului. Louis Reard a primit peste 50.000 de scrisori de la oamenii fericiti ca, in sfarsit, se puteau bronza corespunzator la plaja.
In Franta, moda a fost adoptata imediat. In Spania, purtarea costumului a devenit legala abia in 1950, iar in SUA abia in 1960, cand a fost promovata de tineretul rebel care se pregatea pentru cultura hippie.
No Comments, Comment or Ping