Cureaua este un accesoriu vestimentar practic, dar cu veleităţi estetice care pot fi exploatate din plin de creatorii de modă şi de stilişti, iar anul acesta, cureaua se bucură de o popularitate aparte.
Istoria curelei începe în Epoca de Bronz, fiind iniţial un obiect pur utiliar, folosit pentru a căra la brâu arme şi unelte. Din secolul al XIX-lea, cureaua a devenit parte – atât practică, cât şi decorativă – a uniformei militare. Cu toate că bărbaţii au început să poarte pantaloni din secolul al XVI-lea, talia pantalonului a coborât suficient de mult pentru a justifica purtarea curelei abia spre jumătatea secolului al XIX-lea, odată cu apariţia găicilor necesare pentru fixarea curelei. ANII ’30 ŞI FEMEIA ÎN PANTALONI Femeile au început să poarte cureaua destul de târziu, deşi iniţial purtau agăţate la brâu evantaie şi săculeţi pentru diverse obiecte, un fel de accesorii precursoare ale genţilor şi poşetelor din zilele noastre. Odată cu apariţia ţinutelor formate din fustă şi bluză, apare şi necesitatea de a purta o curea sau un cordon şi în cazul sexului frumos. Din anul 1930, femeile încep să poarte curea şi pentru susţinerea pantalonilor. Astăzi, cureaua a devenit un accesoriu sofisticat, care poate pune în valoare un outfit sau poate sublinia silueta, în funcţie de cum este folosită. O talie subţire, marcată cu o curea de tip brâu, o curea-bijuterie, bogat decorată, folosită ca piesă centrală a unei ţinute, ori curele cu poşete ataşate, inspirate de curelele utilitare, toate se regăsesc în prezent în multe dintre preferinţele creatorilor de modă.
Dacă tradiţional cureaua este o piesă de susţinere a unei perechi de pantaloni sau a unei fuste, variantele de outfit în care poate fi regăsită în acest sezon sunt mult mai diverse. Hugo Boss a prezentat paltoane care pot fi strânse în curele, la Prada sacourile supradimensionate sau hainele din blană sunt încinse cu centuri sau curele pentru a marca talia, la fel şi jachetele scurte din piele, o propunere semnată de Alberta Ferretti. Pe lângă curelele cu catarame, nu trebuie ignorate brâurile din piele, menite să transforme aproape orice apariţie într-una sexi, datorită accentuării taliei şi a bustului. Chanel, Elie Saab, Sportmax sunt câteva dintre casele de modă care au recurs la curelele late, inspirate de brâuri, pentru a scoate în evidenţă piese vestimentare precum rochiile elegante de seară, paltoanele sau rochiile din lână. În plus, rochiile devin mai interesante dacă le adăugăm în talie curele în nuanţe contrastante, după modelul oferit de Valentino Haute Couture.Pentru acele iubitoare de modă care vor să accentueze rolul decorativ al curelei, Chanel a prezentat recent, în colecţia pentru toamnă-iarnă 2020-2021, curele formate din mai multe şiruri de perle, purtate peste fuste sau pantaloni lungi şi scurţi. Isabel Marant a preferat curelele multiple, din piele şi metal, purtate relaxat pe şolduri, în timp ce la Vivienne Westwood şi Schiaparelli în prim-plan s-au aflat curelele din zale, un fel de lanţuri expuse fie peste un pardesiu strâns deja în talie cu un cordon textil, fie prinse lejer în jurul unei rochii-halat. Pentru ţinutele casual, confortabile, Missoni s-a jucat în fel şi chip cu tricotajele, cardiganul fiind piesa preferată a noii colecţii, pe care a completat-o cu cordoane perfect coordonate şi asortate. Cardiganele tricotate, din ţesături colorate, strânse pe corp sau supradimensionate, mai scurte sau foarte lungi, amintind mai degrabă de un palton călduros din lână, au fost legate în talie cu un cordon, lăsat, eventual, să fluture.
Pentru un look elegant de zi, inclusiv pentru birou, perfect pentru zilele mai răcoroase de primăvară, au revenit la modă şalurile late, mari, purtate pe un umăr şi prinse în talie cu o curea peste sacou, pardesiu sau palton, în stilul prezentat în colecţia Eva Lutz. O altă variantă de a prinde în talie şalurile masive a fost prezentată de brandul DAKS: un fel de pătură purtată pe spate, ale cărei colţuri sunt aduse peste piept şi fixate în talie cu o curea subţire. Curelele pot sublinia talia şi atunci când purtăm pulovere groase, din lână, băgate în pantaloni cu talie înaltă – cu condiţia să avem o talie de viespe –, dar şi când alegem să îmbrăcăm salopete pentru a evita aspectul de siluetă dreptunghiulară, fără forme, aşa cum propune brandul Alberta Ferretti.
Probabil cea mai interesantă modalitate de a ne raporta anul acesta la curea este cureaua-poşetă, inspirată de cureaua pentru unelte. Prada, Off-White, Fendi, Rhemy Collections şi Havilah sunt numai câteva dintre brandurile care au prezentat astfel de variante. Curele cu microgeantă, cu două poşete de dimensiuni diferite, sub formă de săculeţ agăţat la cingătoare sau sub formă de buzunare suplimentare ataşate de o centură, sunt propunerile designerilor. Această combinaţie de curea cu geantă este una dintre cele mai de efect şi nonconformiste modalităţi de a gândi o ţinută modernă.
Astfel de curele cu genţi pot oferi o altă dimensiune unei piese vestimentare simple, cum ar fi o rochie-maiou albă, din bumbac, iar designerii plusează şi arată că nu este prea mult nici dacă adăugăm şi o geantă clasică, de mână, pentru că o femeie nu are niciodată prea multe locuri în care să depoziteze diverse obiecte. Pentru vara aceasta, Off-White a decis, pe de altă parte, că aspectul utilitar al curelei este interesant şi perfect adaptabil modei străzii, aşa cum observă criticul de modă Jessica Davis pentru revista de modă „Harper’s Bazaar“. Iar pasionatele de modă care aspiră la ţinute cu personalitate pot folosi astfel de curele aparent muncitoreşti.
Fiecare tip de siluetă poate fi pusă în valoare cu o curea potrivită. Astfel, dacă avem bustul generos, o curea lată este indicată, dar purtată mai jos puţin decât talia. Dacă avem o siluetă dreptunghiulară, androgină, atunci este recomandată o curea care să accentueze talia şi să ofere impresia unor forme. O doamnă sau domnişoară mai plinuţă ar fi mai avantajată de o curea purtată pe şolduri tocmai pentru a distrage atenţia de la kilogramele în plus din zona taliei. În schimb, dacă avem o talie de viespe, cu şolduri generoase şi picioare subţiri, atunci o curea subţire, purtată peste un pulover cu decolteu în V, şi o fustă-creion va da senzaţia de alungire şi talia va fi cea care va fura toate privirile, nu şoldurile.
Minionele trebuie să evite curelele late, pentru că acestea nu vor face decât să fure vizual din centimetri, ideale fiind cele subţiri, chiar şi înnodate, dacă sunt prea lungi. În acest caz, curelele ceva mai late trebuie asortate cu haine în nuanţe similare, pentru a oferi senzaţia de continuitate. O curea într-o culoare contrastantă nu va face decât să taie silueta în două şi, prin urmare, persoana să pară şi mai scundă. Pentru fericitele care se bucură de o siluetă de tip clepsidră, bustul, talia şi şoldurile pot fi scoase în evidenţă cu centuri şi brâuri late. De asemenea, când avem o rochie care are deja marcat mijlocul, cu talie înaltă (model empire), în talie sau mai jos de talie, este necesar să acoperim acest marcaj cu o curea. Putem folosi şi un cardigan sau un sacou, peste care să purtăm o curea.
Categories: BlogModele, item vestimentar, moda, modele, noutati, stil, tendinte, vocea modelelor
Tags: accesoriu sofisticat, Alberta Ferretti, branduri, Chanel, cordon, criticul de modă Jessica Davis, Cureaua accesoriul-vedetă, Elie Saab, Fendi, Havilah, look elegant, moda, noutati, Off-White, Prada, Rhemy Collections, Schiaparelli, tendinte, tinute, trend, Vivienne Westwood, vocea modelelor
Reply to “Cureaua, accesoriul-vedetă care transformă orice ţinută”
You must be logged in to post a comment.
No Comments, Comment or Ping